Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Севлиево се доказа като новата рок-столица на България

ЛЕТНИ ФЕСТИВАЛИ

Севлиево се доказа като новата рок-столица на България

Всяко лято Националният рок-фест "Хоталич" ще събира изпълнители и рокаджии от близо и далеч

Национален рок-фест "Хоталич", Севлиево-2017

Три поредни вечери, преди залез, средновековният град-крепост "Хоталич" оживяваше, приютявайки хилядите фенове на Първия национален рок фест в Севлиево. С огромния интерес, който събитието предизвика, както и с перфектната му организация и кристален звук, Севлиево по категоричен начин заяви, че е новата рок-столица на България.

Национален рок-фест "Хоталич", Севлиево-2017

Кметът на общината д-р Иван Иванов, който се оказа заклет фен на AC/DC, откри рок феста с нескрито вълнение. "Днес аз съм един от най-щастливите хора. Този фестивал ще стане традиционен и всяка година на това място ще събираме български и чуждестранни групи. Очаквайте само най-доброто!", категоричен беше той. Кметът благодари на всички, които са направили събитието възможно и по-специално на Деян Златев, Иван Райков и Цанко Цанков за идеята, пожела успех на групите, а на феновете - приятно изживяване и незабравими спомени от "Хоталич".

В трите вечери на фестивала меломаните пяха култовите парчета на българския и световния рок заедно с Б.Т.Р. и Васко Кръпката, Ренегат, Little big band, Cherry jam, No limit, а наелектризиращото шоу на D2 със сигурност ще се помни дълго. Грандиозният финал беше запазен за TOTO tribute band, които изпълниха вечните класики на легендарната група.

От първия до последния момент на рок феста, любителите на обектива се стараеха да запечатат невероятната атмосфера, запомнящите се моменти от шоуто и уникалността на древната крепост Хоталич, за да се включат с най-добрите кадри в обявения от Община Севлиево фотоконкурс "Севлиево рок".

В дните на рок феста, феновете имаха възможност да се разходят из средновековния град-крепост Хоталич, който е един от най-добре консервираните и експонирани археологически обекти в България, възстановен с над 4 млн. лв европейски средства. Крепостта получи и награда за исторически обект, който успешно е превърнат в туристическа дестинация, а отличието бе дадено на Международната туристическа борса "Вакация и СПА Експо".

Хоталич

Археологическият обект се намира в най-западната част на Севлиевската планина т. нар. Крушевски баир и отстои на 4 км. северозападно от град Севлиево. "Късноантична и средновековна крепост Хоталич" е един от най-добре експонираните археологически обекти в България. През 1994г. е обявен за паметник на културата с национално значение.

През януари 2014 г. Община Севлиево успешно приключи изпълнението на проект по ОПРР "Осигуряване на достъп и социализация на средновековен град и крепост "Хоталич", който е на стойност близо 4 200 000 лв. Благодарение на него са реставрирани и консервирани североизточната крепостна кула, източната, западната и северната порти, "Болярска църква", западна и източна църква, реставрирани са три средновековни къщи и са извършени инфраструктурни дейности. Всичко това, превръща мястото в любимо за севлиевци и гостите на града.

В резултат на трите десетилетия археологически проучвания на Хоталич, във фонда на музея са постъпили не само археологически, но и голям брой нумизматични находки. Най-голямата монетна находка, открита на обекта е съкровище от близо 3 000 монети, намерени в глинен съд. Монетите са медни корубести от т.нар. тип скифато. Сечени са предимно във византийската столица Константинопол през ХІІ и самото начало на ХІІІ в. Находки с такъв размер, особено в Северна България, са рядкост. Те свидетелстват за интензивния търговски обмен на Средновековна България и в частност на Хоталич, както с Византия, така и с други райони на българските земи. 

Коментирай 0

1/1

Национален рок-фест "Хоталич", Севлиево-2017

Национален рок-фест "Хоталич", Севлиево-2017

Календар

Препоръчваме ви

Днес ще разберем кои са победителите на 24-тия София Филм Фест - ЛЯТО

Непосредствено след церемонията на Платформата А6 (НДК) ще бъде излъчен филмът на Джесика Удуърт и Петер Бросенс "Босият император"

"Шарлатан" на Агнешка Холанд прави своята фестивална премиера днес на открито

Вижте още какви филмови изненади можете да гледате на 5 юли в програмата и онлайн срещите на София Филм Фест

Народният театър учредява награда на името на Иван Вазов

Тържествена церемония ще бъде на 9 юли - рождения ден на Вазов, на която ще станат известни имената на номинираните и лауреатът

"Формулата на Тео" с благотворителна прожекция в новата автокино програма на Сердика Център

Търговският център предлага забавления за малки и големи и през юли

Филмов разказ за уникални съдби - "Денят на жената" с премиера на открито

София Филм Фест стартира прожекциите на откритата сцена в Парк Военна академия с филма на Доля Гавански, а началото 20.30 часа

За лечебната сила на любовта в "Тези, които останаха" - унгарското предложение за "Оскар"

Вижте още какви филмови изненади можете да гледате на 2 юли в програмата и онлайн излъчванията на София Филм Фест