Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Реквиемът" на Моцарт ще звучи в Пловдив в памет на Добрин Петков

БЪЛГАРСКИ МУЗИКАНТИ

"Реквиемът" на Моцарт ще звучи в Пловдив в памет на Добрин Петков

Пловдивската опера отбелязва 30-годишнината от смъртта на бележития български диригент

РЕКВИЕМЪТ НА МОЦАРТ - един от най-великите музикални шедьоври на всички времена ще звучи в Пловдив в памет на великия български диригент Добрин Петков.

Концертът, посветен на 30-годишнината от смъртта на Добрин Петков ще бъде дирижиран от музикалния директор на Опера Пловдив - маестро Диан Чобанов, с участието на солистите: Евгения Ралчева, Елена Чавдарова - Иса, Михаил Михайлов - гост, Ивайло Джуров - гост.

Професионалната кариера на Добрин Петков е свързана с историята, развитието и успехите на редица големи национални оркестри и оперни театри. Бил е първи диригент на Софийска филхармония. През този период безвъзмездно ( по негово желание) е и главен диригент на Софийската опера и балет.

Добрин Петков е рядък талант, който започва да свири на цигулка още на пет годишна възраст. На 10 години дирижира в продължение на един сезон оркестъра на Детската театрална школа у нас. На 12 години изнася редица самостоятелни концерти в страната като цигулар, както и съвместен концерт с проф. Панчо Владигеров в Белград. На 13 години получава  стипендия от Британското правителство и заминава да учи в Кралски колеж за музика в Лондон. Там, в продължение на две учи изучава дирижиране и цигулка. Завършва и Националната музикална академия в София.

Добрин Петков е диригент, с впечатляващ в стилово разнообразие и внушителен като брой,  репертоар от шедьоври на европейската музикална класика, изживяни и гениално интерпретирани под неговата палка.

Според личния му архив, това са над 1000 изнесени концертни програми на българска сцена и над 150 музикални записа - симфоничното творчество на Бетховен, Шуман, Брамс, Чайковски, Берлиоз, Брукнер, Рихард Щраус, Стравински, Прокофиев, Барток, Хиндемит, Панчо Владигеров, Веселин Стоянов, Петко Стайнов, Любомир Пипков, Константин Илиев, Васил Казанджиев, Иван Спасов и много други, в това число оперни и кантатно-ораториални произведения.

Сред многобройните му гастроли по света ще се запомни и концертът на Пловдивска филхармония в прочутата парижка зала "Шатле", където участват заедно с  Берлинската, Чикагската и Бостънската филхармония.

10-ти февруари, 19 часа, в Дом на културата "Борис Христов" - Пловдив!

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Награденият с "Оскар" "Момиче с потенциал" тръгва по кината

Нищо в живота на Каси (в ролята е талантливата Кери Мълиган) не е такова, каквото изглежда: тя е невероятно умна, изнервящо пресметлива, а през нощта води таен двойствен живот...

Вторият тур на конкурса на "Кантус Фирмус" за млади инструменталисти ще се проведе на 16 май

До втория етап от състезанието са допуснати по десет участници от всяка възрастова категория

Габровското биенале на хумора и сатирата се отлага за май 2022 година заради пандемията

През настоящата година Дома на хумора и сатирата ще предложи няколко събития, с които да ви въведе в темата на биеналето: икономия на средствата, в контекста на екология и начин на живот, както и икономия на изразните средства в изкуството и хумора