Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Реквиемът" на Моцарт ще звучи в Пловдив в памет на Добрин Петков

БЪЛГАРСКИ МУЗИКАНТИ

"Реквиемът" на Моцарт ще звучи в Пловдив в памет на Добрин Петков

Пловдивската опера отбелязва 30-годишнината от смъртта на бележития български диригент

РЕКВИЕМЪТ НА МОЦАРТ - един от най-великите музикални шедьоври на всички времена ще звучи в Пловдив в памет на великия български диригент Добрин Петков.

Концертът, посветен на 30-годишнината от смъртта на Добрин Петков ще бъде дирижиран от музикалния директор на Опера Пловдив - маестро Диан Чобанов, с участието на солистите: Евгения Ралчева, Елена Чавдарова - Иса, Михаил Михайлов - гост, Ивайло Джуров - гост.

Професионалната кариера на Добрин Петков е свързана с историята, развитието и успехите на редица големи национални оркестри и оперни театри. Бил е първи диригент на Софийска филхармония. През този период безвъзмездно ( по негово желание) е и главен диригент на Софийската опера и балет.

Добрин Петков е рядък талант, който започва да свири на цигулка още на пет годишна възраст. На 10 години дирижира в продължение на един сезон оркестъра на Детската театрална школа у нас. На 12 години изнася редица самостоятелни концерти в страната като цигулар, както и съвместен концерт с проф. Панчо Владигеров в Белград. На 13 години получава  стипендия от Британското правителство и заминава да учи в Кралски колеж за музика в Лондон. Там, в продължение на две учи изучава дирижиране и цигулка. Завършва и Националната музикална академия в София.

Добрин Петков е диригент, с впечатляващ в стилово разнообразие и внушителен като брой,  репертоар от шедьоври на европейската музикална класика, изживяни и гениално интерпретирани под неговата палка.

Според личния му архив, това са над 1000 изнесени концертни програми на българска сцена и над 150 музикални записа - симфоничното творчество на Бетховен, Шуман, Брамс, Чайковски, Берлиоз, Брукнер, Рихард Щраус, Стравински, Прокофиев, Барток, Хиндемит, Панчо Владигеров, Веселин Стоянов, Петко Стайнов, Любомир Пипков, Константин Илиев, Васил Казанджиев, Иван Спасов и много други, в това число оперни и кантатно-ораториални произведения.

Сред многобройните му гастроли по света ще се запомни и концертът на Пловдивска филхармония в прочутата парижка зала "Шатле", където участват заедно с  Берлинската, Чикагската и Бостънската филхармония.

10-ти февруари, 19 часа, в Дом на културата "Борис Христов" - Пловдив!

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Мартин Георгиев ще дирижира Симфоничния оркестър на БНР на 9 декември в зала "България"

Виолончелистът Атанас Кръстев ще солира в Концерта на Веселин Стоянов

Иван Ташков (Балзак) открива изложба с пейзажи от родния край в галерия "Ромфея"

Ще бъде открита на 5 декември 2022 г., понеделник, в 18.00 часа в пространството на галерия "Ромфея" на бул. Марица" № 83, Пловдив

БНР организира кампанията "Българските посланици на културата"

Смисълът на кампанията е да допринесе за запазването на българската културна идентичност и да представи творческия гений пред сънародниците ни в България и по света

Документалният филм "Подслон" - един eмоционален поглед върху бежанската драма

Филмът на Ралица Димитрова и Пламен Герасимов - с премиера на 28-и ноември в галерия "Прегърни ме"

"Мистериите на Алис. Вълшебната гора" - влезте в една приказка от Вели Константинова на 20 декември

Издателство "Библиотека България" и "Gramophone Life&Event Club" представят от 19:00, ул. "Будапеща" 6 Вход свободен!

Изложба на Емануела Ковач и Васил Колев - Vassilio в Музей-галерия "Анел"

Може да се види от 24 ноември 2022 до 10 декември 2022