Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Прощалният концерт на Силви Вартан е сред акцентите на НДК следващата седмица

НДК - СЕДМИЧНА ПРОГРАМА

Прощалният концерт на Силви Вартан е сред акцентите на НДК следващата седмица

Impressio представя събитията в културния афиш на Двореца за периода 12- 23 април

12 АПРИЛ /ЧЕТВЪРТЪК/

- Великолепният спектакъл "LORD OF THE DANCE" отново ще очарова и вдигне на крака публиката в зала 1 на НДК. Шоуто е на 12 април с начален час 20:00 ч. и ще ни накара още веднъж да усетим завладяващата магия на ирландските танци. Българските любители на невероятната танцова сага между Доброто и Злото очакват с вълнение и новата си среща с бляскавия спектакъл на феноменалната трупа.

Още

София хартиен арт фест отново гостува на НДК

София хартиен арт фест отново гостува на НДК

- Официалното откриване на София хартиен арт фест 2018 е на 12 април (четвъртък) от 18:00 часа в Национален дворец на културата - полуетаж запад и мраморно фоайе.

Фестът се открива с изложбите "Минало. Настояще. Бъдеще" и "Аматерас" - юбилейно издание и ще продължи до 19 май.

- ТОТАЛНА ЩЕТА
Метеор и ДНК
12 април | четвъртък | 19:30 ч.

Автор и режисьор: Ани Васева
Драматург: Боян Манчев
Художник: Георги Шаров
Музика: Константин Марков
Участват: Галя Костадинова и Леонид Йовчев
Фотография: Георги Димитров
Връзки с обществеността: Михаела Люцканова
Изпълнителен продуцент ДНК: Петко Стоянов

Галя Костадинова и Леонид Йовчев в "Тотална щета" - Пространство ДНК

ТОТАЛНА ЩЕТА е комедия за щетата, която си нанасяме, живеейки. За любовта, красотата, изкуството. За безпричинните афекти.

Спектакъл от, за и с хора, животни и цветя.

Животът е преразход на енергия, енергия, която не се преобразува никога - косматите тела на нашите афекти, нашите космати любимци, нашите космати двойници. Към този преразход, до тотално изнемогване, е устремена и "Тотална щета".

"Няма пречки пред любовта (освен физически)."

Леонид Йовчев в "Тотална щета" - Пространство ДНК

ТОТАЛНА ЩЕТА е физически спектакъл на една от най-оригиналните в момента групи от съмишленици в независимата българска сцена между театъра и пърформанса. През годините театралният автор и режисьор Ани Васева изгражда тясно сътрудничество с философа Боян Манчев и актьорите Леонид Йовчев и Галя Костадинова. Тя развива своя система на работа, която включва личния опит на участниците и импровизация, достигайки до силно експресивен физически и театрален език. Представленията им предизвикват силен интерес, като сред тях са "Малдорор" по Лотреамон (моноспектакъл на Леонид Йовчев), "Пиеса за теб" по текст на Ани Васева, "Пиеса за умиране" по текст на Боян Манчев и Ани Васева и др.

Проектът е финансиран от Програма "Култура" на Столична община за 2016 г.

Билети: 12|8 лв.

- Поредната изява от цикъла "Поетични вечери - спомен за българските писатели", ще е със специалното участие на поетесата Даниела Найберг, която ще представи новата си стихосбирка - "Мирис на вода". Събитието ще се състои на 12 април (четвъртък) от 19:00 часа в Литературен клуб "Перото". Слово и музика ще се срещнат по време на поетичната премиера, тъй като в представянето ще участва и композиторът и джаз музикант проф. Симеон Венков, който ще свири на пиано.


  13 АПРИЛ /ПЕТЪК/

Още

Импровизации в рими и музика в зала 42

Импровизации в рими и музика в зала 42

- Театрално-музикалният проект "СътвоРиМи" ви очаква на 13 април (петък) от 19:00 часа в зала 42 в НДК.

В предстоящото издание специални гости ще бъдат поетесите проф. Амелия Личева и Мария Куманова, а основният задвижващ механизъм отново ще бъде публиката.


 14 АПРИЛ /СЪБОТА/

- Легендарната оперна прима Катя Ричарели и тенорът Франческо Зингарело ще представят блестящия спектакъл "С музика в сърцето" на 14 април (събота) от 20:00 ч. в зала 1 на НДК.

Катя Ричарели и тенорът Франческо Зингарело

Славата на прочутите гласове на миланската "Ла Скала" отдавна е напуснала пределите на Апенините и се носи по цял свят. Романтичната одухотвореност и вълшебно въздействие на звездите от "Ла Скала" ще покорят душите на българската публика.

- Ежемесечната дискусия, организирана от Национален център за книгата - НДК, ще се проведе в събота (14 април) от 16:00 часа в Литературен клуб "Перото".

Темата ѝ е: "Малките" европейски литератури на българския пазар. Среща с издатели" .

- Книгата на Надежда Йорданова - "Как да избираме козметика" ще бъде представена на 14 април (събота) от 19:00 часа в зала 42.


15 АПРИЛ /НЕДЕЛЯ/

- В неделя (15 април) от 10:00 до 13:00 часа в Литературен клуб "Перото" ще се проведе събитие на Български център за нестопанско право. Събитието е затворено за посетители.


16 АПРИЛ /ПОНЕДЕЛНИК/

- Актьорите Александър Кадиев и Моню Монев отново играят "Ако нямах лоши сънища" в Театър "Азарян - на 16 април (понеделник) от 19:00 часа.

"Ако нямах лоши сънища", Театър Азарян

В ролите освен популярните лица от телевизионния екран се превъплъщават и въздействащите актьори Асен Данков, Васил Витанов, Васил Ряхов, Георги Кацарски и Никола Додов. Новият авторски спектакъл "Ако нямах лоши сънища" на Лилия Абаджиева, която е добре позната на публиката както със своя нестандартен подход към класическото наследство на театъра, така и с неподражаемия си режисьорски стил, е изграден по текстове на няколко от шекспировите трагедии.


 20 АПРИЛ /ПЕТЪК/

В ПОЧИТ КЪМ... | Франция - САЩ
ANTISTATIC @ДНК
20 април | петък | 19:30 ч.

Още

"Антистатик" представя 13 представления, променили съвременната танцова сцена

"Антистатик" представя 13 представления, променили съвременната танцова сцена

Трибют на Вацлав Нижински, Валеска Герт, Жозефин Бейкър и Хари Шепард
Сола на Марк Томкинс
Сценография и костюми: Жан-Луи Баде
Осветление: Давид Фарин
Времетраене: 75 мин. (с антракт)

Кабарето и мюзикхолът, с тяхната преувеличена театралност и еротичност, винаги са били източник на вдъхновение за легендарния френско-американски хореограф и изпълнител Марк Томкинс. Във "В почит към..." (1998) той се поставя в позицията на четири икони на модерния танц, които са били от изключително значение за него, и пресъздава тяхното присъствие и стил. Това са Вацлав Нижински, емблемата на парижкия Балет "Рус" от началото на 20. век; Валеска Герт, германска актриса и танцьорка, знаково име за експресионистичния танц, прочута с нейните ексцентрични изпълнения; Жозефин Бейкър с прякора Черната перла - една от големите диви на парижките мюзикхолове през 20-те, както и Хари Шепард, американски танцьор и личен приятел на Томкинс. Той създава тези сола независимо едно от друго в периода между 1989 - 1998 година, когато ги обединява в цялостно представление. Със своето "обяснения в любов към театъра и танца" (Le Monde) той завладява големи европейски сцени.

Гостуването на представлението се осъществява с подкрепата на DANCE ON, PASS ON, DREAM ON, съфинансиран от програма "Творческа Европа" на Европейския съюз.

Билети: 12|8 лв.


21 АПРИЛ /СЪБОТА/

Концертът на легендарната Силви Вартан в зала 1 на НДК е на 21 април (събота) от 20:00 часа.

Иконата на френската музика с български корени ще изпълни най-популярните и обичани песни от всички свои албуми, а специално визуално шоу ще допълни вълнуващата музика на Вартан. Концертът на Силви Вартан в НДК е част от последното в бляскавата й кариера турне - "Forever Sylvie".

Снимка: BulFoto

- Поредната изява от цикъла "Поетични вечери - спомен за българските писатели", ще е посветена на големия български поет, сценарист, драматург и преводач Валери Петров. Събитието е на 21 април (събота) от 19:00 часа в Литературен клуб "Перото".

- ХАБИТАТ | Израел
ANTISTATIC @ДНК
21 април | събота | 19:30 ч.

Хореография: Ури Шафир
Танцьор: Зуки Рингарт
Музика: Й. С.Бах, "Голдберг-вариации"
Звуков дизайн: Томер Дамски
Костюми: Тами Лебовиц
Премиера на фестивала "Dance Arena" 2017
Създадено в Център за хореография "Келим"
Времетраене: 60 мин.

Още

Извънредно положение 11-та степен: Започва "Антистатик"!

Извънредно положение 11-та степен: Започва "Антистатик"!

Можем ли да погледнем на НИЩОТО като форма или материя? Може ли да го уловим? Как миналото пресреща настоящето и как това "да бъдеш тяло" тук и сега подчинява всичко на своята воля, на своя бунт, на своята простота, на стремежа си да вижда и да бъде видяно, или просто - да бъде? За подзаглавие на своята хореография Ури Шафир взима цитат от прочутия американски концептуален артист от 60-те Робърт Бари. В своите работи Шафир се интересува от онази неуловима зона, която може да се нарече "истински живото" в представлението - онова, което се поражда единствено в уникалния миг на неговото изиграване. Какво всъщност се случва между хореографираното и импровизираното движение? Между това да изпълняваш и да бъдеш?

Продуцирано с подкрепата на Израелския лотариен съвет за култура и изкуство.

Продукцията гостува с подкрепата на Посолството на Израел.

Билети: 12|8 лв.


 23 АПРИЛ /ПОНЕДЕЛНИК/

- Представлението "В очакване на Годо" ще се играе отново на 23 април (понеделник) от 19:00 часа на сцената на Театър Азарян.

Деян Донков и Иван Бърнев в "Очакване на Годо"

Още

Деян Донков е носителят на наградата "Крикор Азарян"

Деян Донков е носителят на наградата "Крикор Азарян"

Режисьорската версия на спектакъла е дело на Деян Донков, познат на българската публика с над 40 роли в театъра и с успешни изяви и в киното. Представлението е вдъхновено от огромното влияние, което работата и приятелството с проф. Крикор Азарян са оказали върху театралното присъствие на Деян Донков.

През месец март т.г. актьорът Деян Донков стана първият носител на наградата, учредена от Фондация "Проф. Крикор Азарян", която ще се присъжда всяка година за ярко постижение в театралното изкуство.

В спектакъла участват: Деян Донков, Иван Бърнев, Цветан Алексиев, Калоян Трифонов, Мартин Цолов.
Сценограф и костюмограф - Чавдар Гюзелев.
Саунд дизайн: Калин Николов

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Вижте Моменти и настроения на Велислава Гечева

Изложбата е от 27 март до 11 април 2023 в Галерия "Стубел"

"Кастор. Портрети на неизвестното" се завръща в "Топлоцентрала" на 6 и 7 април

В първата вечер е предвидено представлението да бъде последвано от дебат на тема "Утопиите и антиутопиите за човешкото бъдеще"

"Два Дома": уникален арменски танцов спектакъл в София

Събитието и на 29 април 2023 г. от 18:30 ч. в ДК Искър /парк Дружба/. Концерт-спектакълът е под егидата на Н. Пр. Г-н Армен Едигарян, извънреден и пълномощен посланик на Република Армения в България

Бляскав юбилей ще отпразнува Биг бендът на националното радио

На този празник - 80-годишния юбилей на Янко Миладинов - Биг бендът ще посвети един от най-обичаните си проекти "Биг бенд джаз академия", даващ път на млади и изявени музиканти и певци на сцената

Наградите ИКАР 2023 ще бъдат връчени в Свeтовния ден на театъра 27 март

Събитието по традиция ще се проведе в Народен театър "Иван Вазов"

"Вкусът на Африка" завладява Столичната библиотека в концептуален концерт на 22 март

Фокусът на второто мултикултурно събитие от "Заслушай се" са новите светове, които разкриват книгите и музиката