Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Пеещите обувки" - необикновената история на една легенда

"Пеещите обувки" - необикновената история на една легенда

Филмът, вдъхновен от съдбата на певицата Леа Иванова, ще тръгне по кината в страната от 10 февруари

Рая Пеева като Леа Иванова в "Пеещите обувки"

Лентата "Пеещите обувки" на режисьора Радослав Спасов получи специалната награда на журито "Сребърен Георги" от световната си премиера на 38-ия Международен филмов фестивал в Москва миналата година. Зрителите го видяха за първи път в рамките на "Киномания" в София, Пловдив и Варна.

"Пеещите обувки" вече има дълга предистория - представен в програмата на София Мийтингс с работно заглавие "Момичето от площад Славейков", в продължение на години проектът търси подкрепа и финансиране от различни национални и международни институции.

Лия и Едвард или Рая Пеева и Юлиян Петров

Сценаристи са режисьорът Радослав Спасов и писателят Георги Данаилов. Във фокуса на техния разказ попада една основна тема - оцеляването на таланта като духовна драма през превратностите на две епохи.

Филмът е базиран на ключови моменти от творческата и лична история на композитора Едуард Казасян и неговата обичана, но покойна съпруга - известната певица Леа Иванова.

Рая Пеева и Юлиян Петров

Ролите на Лия и Едвард се изпълняват от няколко актьори - в нейния образ в различните възрасти влизат Рая Пеева, Донна Бангьозова, Ернестина Шинова и детето Киара Столарски, а в образа на Едвард се въплъщават: Юлиян Петров, Борислав Чучков и детето Александър Иванов. Епизодични роли имат Кръстю Лафазанов, Стефан Вълдобрев, Стоян Алексиев, Стефан А. Щерев и др.

"Десетилетия преди 1989-та година много български режисьори са се опитвали да направят игрален филм за Леа, но е било много трудно. По някаква случайност накрая аз застанах и го направих. Това е нашият прочит на един много сложен живот на двама велики музиканти, споделя режисьорът Радослав Спасов.

Ние се опираме на живота на Леа, на нейната съдба, но само на отделни неща, то е по мотиви от нейния живот. Затова и нашите герои, екранни са Лия и Едвард, тоест даваме възможност на тези хора, които си харесват Леа, да видят Леа, а на тези, които имат някакво друго отношение към нея, да гледат нашата героиня, която се казва Лия.

Важно е да се знае, че филмът не е биографичен. Ние се опитахме да проследим два човешки живота от началото почти до техния край в рамките на два часа.

Спасов сподели още, че за направата на филма го е вдъхновила лична среща с композитора:

Някога го срещнах Еди Казасян. Излизаше от архивите и очите му бяха насълзени! И го питам: "Какво бе Еди, какво има?". Той каза: "Накарали са я да се ожени за мен". Това ми се видя много страшно - човек, в края на живота си, да разбере, че може би той не се е състоял, че всичко това е било фалшиво.

Младата актриса Рая Пеева разказва за героинята си, която поради желанието й да се занимава с изкуство е била принудена да води "двоен живот":

Било е страшно. Човек не е можел да бъде себе си и всъщност Леа е успяла да запази детето в нея. Този филм ми даде сила да вярвам и да мечтая повече и да живея сега, в настоящето. Взе ми Леа сега. След премиерата ми взе моята Леа.

Продуценти на "Пеещите обувки" са Гергана Станкова ("Менклипс") и Радослав Спасов ("Канина филм"), като копродуценти се включват Дрийм Тийм Филмс и Дрийм Тийм Продъкшънс. Ролите са разпределени между Рая Пеева, Борислав Чучков, Юлиян Петров, Донна Бангьозова, Ернестина Шинова, Александър Алексиев и др.

Филмът е реализиран с подкрепата на ИА Национален филмов център, Столична община, Българската национална телевизия и Националния дворец на културата.

Ернестина Шинова и Борислав Чучков

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Легендарният Миша Майски гостува на Софийска филхармония на 10 март

"Най-великият челист" е подготвил програма със знакови за карерата му произведения на Рахманинов, Чайковски, Брух и Сен-Санс

Теди Москов предписва "Шекспирин по време на пандемия"

"Спектакълът е за властта, гадостите относно властта, ужасът на едно дете и една режисьорка, която се мъчи да сглоби представление на Шекспир, но без успех", коментира режисьорът

Двойна доза музикална класа в зала "България"

На 25 февруари в зала "България" гостуват пианистът Сергей Редкин и диригентът Саша Гьотцел

Публиката влиза "В обувките на артиста" в три интерактивни онлайн представления

Zoom като алтернатива на театралната сцена - "В обувките на артиста" е първата по рода си арт инициатива у нас, изцяло осъществена в дигитална среда

Наполовина полицай, наполовина наркодилър, или 100% Изабел Юпер - "Кръстницата" е вече в киносалоните

Грандамата на френското кино влиза в кожата на фрустрирана преводачка в полицейско управление, която се гмурка в опасните води на наркотрафика

"Уилям Шекспир - пълни съчинения" - в Театър 199

Постановката на Съни Сънински можете да видите на 9 февруари и 24 март от 19.30 ч.