Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Пеещите обувки" - необикновената история на една легенда

"Пеещите обувки" - необикновената история на една легенда

Филмът, вдъхновен от съдбата на певицата Леа Иванова, ще тръгне по кината в страната от 10 февруари

Рая Пеева като Леа Иванова в "Пеещите обувки"

Лентата "Пеещите обувки" на режисьора Радослав Спасов получи специалната награда на журито "Сребърен Георги" от световната си премиера на 38-ия Международен филмов фестивал в Москва миналата година. Зрителите го видяха за първи път в рамките на "Киномания" в София, Пловдив и Варна.

"Пеещите обувки" вече има дълга предистория - представен в програмата на София Мийтингс с работно заглавие "Момичето от площад Славейков", в продължение на години проектът търси подкрепа и финансиране от различни национални и международни институции.

Лия и Едвард или Рая Пеева и Юлиян Петров

Сценаристи са режисьорът Радослав Спасов и писателят Георги Данаилов. Във фокуса на техния разказ попада една основна тема - оцеляването на таланта като духовна драма през превратностите на две епохи.

Филмът е базиран на ключови моменти от творческата и лична история на композитора Едуард Казасян и неговата обичана, но покойна съпруга - известната певица Леа Иванова.

Рая Пеева и Юлиян Петров

Ролите на Лия и Едвард се изпълняват от няколко актьори - в нейния образ в различните възрасти влизат Рая Пеева, Донна Бангьозова, Ернестина Шинова и детето Киара Столарски, а в образа на Едвард се въплъщават: Юлиян Петров, Борислав Чучков и детето Александър Иванов. Епизодични роли имат Кръстю Лафазанов, Стефан Вълдобрев, Стоян Алексиев, Стефан А. Щерев и др.

"Десетилетия преди 1989-та година много български режисьори са се опитвали да направят игрален филм за Леа, но е било много трудно. По някаква случайност накрая аз застанах и го направих. Това е нашият прочит на един много сложен живот на двама велики музиканти, споделя режисьорът Радослав Спасов.

Ние се опираме на живота на Леа, на нейната съдба, но само на отделни неща, то е по мотиви от нейния живот. Затова и нашите герои, екранни са Лия и Едвард, тоест даваме възможност на тези хора, които си харесват Леа, да видят Леа, а на тези, които имат някакво друго отношение към нея, да гледат нашата героиня, която се казва Лия.

Важно е да се знае, че филмът не е биографичен. Ние се опитахме да проследим два човешки живота от началото почти до техния край в рамките на два часа.

Спасов сподели още, че за направата на филма го е вдъхновила лична среща с композитора:

Някога го срещнах Еди Казасян. Излизаше от архивите и очите му бяха насълзени! И го питам: "Какво бе Еди, какво има?". Той каза: "Накарали са я да се ожени за мен". Това ми се видя много страшно - човек, в края на живота си, да разбере, че може би той не се е състоял, че всичко това е било фалшиво.

Младата актриса Рая Пеева разказва за героинята си, която поради желанието й да се занимава с изкуство е била принудена да води "двоен живот":

Било е страшно. Човек не е можел да бъде себе си и всъщност Леа е успяла да запази детето в нея. Този филм ми даде сила да вярвам и да мечтая повече и да живея сега, в настоящето. Взе ми Леа сега. След премиерата ми взе моята Леа.

Продуценти на "Пеещите обувки" са Гергана Станкова ("Менклипс") и Радослав Спасов ("Канина филм"), като копродуценти се включват Дрийм Тийм Филмс и Дрийм Тийм Продъкшънс. Ролите са разпределени между Рая Пеева, Борислав Чучков, Юлиян Петров, Донна Бангьозова, Ернестина Шинова, Александър Алексиев и др.

Филмът е реализиран с подкрепата на ИА Национален филмов център, Столична община, Българската национална телевизия и Националния дворец на културата.

Ернестина Шинова и Борислав Чучков

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

КласикАрт представя "Инструментално белканто" с музиката на Италия и Франция

Специален гост на звездния колектив на 4 февруари в Камерна зала "България" е френският виртуоз на флейтата Алекси Косенко

"Реквием на Габриел Форе" ще звучи в концерта на Смесения хор на БНР музея "Земята и хората"

Модернизираните черти на бароковата музика тук се съчетават с предшествениците на импресионизма и интонациите на френския шансон

Националната награда за живопис на името на Майстора ще бъде връчена днес в Кюстендил

Отличието за живопис се присъжда ежегодно на един български художник за изключителните му постижения в изобразителното изкуство през изтеклата година

Николина Енчева с първа самостоятелна изложба в галерия "Неси"

Откриване на 26 януари от 16 до 19 часа. Изложбата продължава до 15 февруари

Иван Кънчев "С почит към тракийската керамика"

Изложбата може да се види от 25 януари до 10 февруари 2023 в Галерия "Арте"

Започна 19-ият Международен фотоконкурс с изложба "Кукерландия"

Допускат се фотографии на български и чужди автори, като всеки от тях може да участва с до пет творби, издържани от художествено-фотографски и етнографски аспект