Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Пандемичен пазар на изкуството

ФОРУМ КОЛЕКЦИОНЕРИ

Пандемичен пазар на изкуството

На 27 март, събота, ще се проведе първото събитие от пролетната сесия на "Форум Колекционери" 2021. Тази година платформата отбелязва 10 години история

Снимка: OPEN ARTS Foundation

Първото събитие на "Форум Колекционери" през 2021 ще обедини седем от най-големите български галерии за съвременно изкуство в разговор за пандемичната и постпандемична трансформация на арт икономиката.

Събитието ще се проведе тази събота, 27 март, по инциатива на Веселина Сариева и фондация "Отворени изкуства" и ще събере за първи път на едно място и в общ разговор представители на най-активните български галерии за съвременно изкуство.

Снимка: OPEN ARTS Foundation

Разговорът ще протече онлайн и ще представлява дискусия с галеристите Росица Гецова (Аросита), Владимир Илиев (+359 gallery), Мария Василева (Структура), Десислава Зафирова (ONE gallery), Ели Сотирова (KO-OP), Росен Узунов (Little Bird Place) и Веселина Сариева (Sariev).

Още

Каква е утопичната ваканция на австрийския автор Флориан Ланг?

Каква е утопичната ваканция на австрийския автор Флориан Ланг?

Участниците във "Форум Колекционери" ще ни запознаят със състоянието на арт пазара преди и по време на пандемията, ще ни дадат примери на добри практики, прогнози за бъдещето и стратегии за развитие на културната икономика през погледа на колекционерския бизнес.

С какво се различава една галерия за съвременно изкуство от тези за традиционно изкуство? Как бяха упрвалявани и финансирани галериите преди и след избухването на пандемията? Как се създава и поддържа колекционерска среда? Влияят ли световните тенденции в изкуството на локалния пазар?

Снимка: OPEN ARTS Foundation

Това са част от въпросите, на които "Форум Колекционери" ще се опита да даде отговор тази събота. След дискусията с галеристи, през месец април ни очаква разговор и с български колекционери на съвременно изкуство, които ще запознаят широката публика със своите колекции и ще разкажат какво е да бъдеш колекционер и има ли разлика между колекционер и купувач.

В края на април пролетният календар на "Форум Колекционери" ще приключи с уъркшоп с лабораторен характер, воден от чуждестранен колекционер, куратор и визионер в сферата на съвременното изкуство.

Снимка: OPEN ARTS Foundation

Още

"Open Art Files: Записки и бележки под линия" - прочит на съвременното изкуство в България

"Open Art Files: Записки и бележки под линия" - прочит на съвременното изкуство в България

"Фондация "Отворени изкуства" създаде "Форум Колекционери" точно преди 10 години като платформа за образование и обмен, част от програмата "Въведение в съвременното изкуство".

В своята непрекъсната история до момента, платформата работи в тази посока - да приобщи участниците в независимата арт индустрия у нас чрез различни общностни формати: публични и затворени срещи, международни посещения, презентации, лекции и много други. През 2021 г. ще говорим за колекционирането на съвременно изкуство с надеждата да поставим важни въпроси пред неговото бъдеще" - споделя Веселина Сариева от галерия Sariev и фондация "Отворени изкуства", която ще влезе в ролята на модератор на предстоящата дискусия.

Снимка: OPEN ARTS Foundation

Събитието може да бъде гледано във фейсбук и YouTube каналите на фондация "Отворени изкуства": Facebook | YouTube

Партньор на "Форум Колекционери" е Национален фонд "Култура". През 2021 платформата се реализира с финансовото съдействие на "Програмата за подкрепа на професионални организации в областта на изкуството" на Национален фонд "Култура".

Още

"НОЩ Пловдив" 2019 започва този петък

"НОЩ Пловдив" 2019 започва този петък

Още

Майк Буше идва с първа изложба у нас

Майк Буше идва с първа изложба у нас

Още

НОЩта на Пловдив показа как сме заедно

НОЩта на Пловдив показа как сме заедно

Още

Вера Млечевска, която обедини над 50 знакови български творци

Вера Млечевска, която обедини над 50 знакови български творци

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Големият Стефан Мавродиев на среща с почитателите си

На 13 септември 2021 г. от 19 ч. на Камерна сцена "Славянска беседа".

Концертът на Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" се отлага за 28 май 2022

Мястото на изявата, организирана от BGTSC, съвместно с Loud Concerts остава същото - лятна сцена Арена София в парк Борисова градина

Новият брой на списание "ЛИК" с премиера днес на "Аполония"

Събитието започва в 11.00 ч., в Sound Cafe, на ул. "Крайбрежна" 6

Фестивалът за улични изкуства 6Fest в Троян предстои на 4 и 5 септември с вход свободен

Очаква ни двудневен мултижанров уличен фестивал на централния площад "Възраждане" със съвременен цирк, куклен театър, огнени артисти, кокили, клоуни, музиканти и танцьори

Българка в спектакъл на Кремълския балет

16-годишната Ивана Харизанова е приказната героиня Принцеса Флорина в спектакъла на Държавния Кремълски балет "Спящата красавица" на 7 септември в Зала 1 на НДК