Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

GloBalKan с концерти за Националния празник 3 март

НОВ МУЗИКАЛЕН ПРОЕКТ

GloBalKan с концерти за Националния празник 3 март

Формацията е създадена по идея на кавалджията Недялко Недялков

Glo Bal Kan

Четирима уникални български музиканти Недялко Недялков - кавал, Стоян Янкулов-Стунджи - ударни, Петър Миланов - китара и Владимир Кърпаров - саксофон, представят новия си проект GloBaKan  на феновете си в страната.

Засега групата ще направи концерти в София, Пловдив и Хасково, като ще последват и други градове през годината.  Първите три концерта са посветени на националния празник на България 3 март, съобщиха специално за Impressio от GloBalKan.

"Glo Bal Kan projekt" е нов музикален проект, създаден през юли 2017 г. от четиримата български музиканти по идея на кавалджията Недялко Недялков. Групата  представя авторски пиеси, както и образци от автентичния български, балкански и световен фолклор, но аранжирани и поднесени в техен стил. Групата вече е записала първите си авторски пиеси, дело на основателя на проекта - Недялко Недялков, както и две български народни песни в аранжимент на четиримата музиканти.
Недялко Недялков, кавал

В различните си концерти музикантите канят гост-изпълнители от различни националности. В концертите посветени на богатствата на България на 1 март 2018 г. -  в Sofia Live Club - София, 2 март - Пловдив Bee Bop Café и 3 март - Драматичен театър "Иван Димов" - Хасково, песните изпълнява певицата Богдана Петрова, от Пловдив, която преди пет години предизвика фурор и спечели първия сезон на музикалния формат "България търси талант".

Богдана е изпълнителка на поп, джаз и фолклор, но народната музика е нейната любов. Въпреки, че отскоро е на музикалната сцена Богдана вече има участия с едни от най-големите имена в българския фолклор: Иво Папазов-Ибряма, Недялко Недялков, Стоян Янкулов. През 2015 година Богдана спечели най-голямата награда на международния фестивал "Златната ябълка" в Молдова. През миналата година младата певица бе поканена в Америка, за да изпълни български народни песни на юбилейната конференция на ООН и първата в историята, на която България председателства.

Богдана Петрова/Сн. Личен архив

В програмата ще чуем известната творба Libertango на Пиацола в неравноделни размери  под наименованието  "Libertango ala Bulgaro". "Отдавна мечтая да направя този аранжимент и се радвам, че другите музиканти от групата така го приеха с желание и го свирят с удоволствие. Виждам, че парчето се възприема положително и от слушателите в youtube и Facebook, където има над 30 000 гледания и над 300 споделяния." - казва Недялко.

Освен това парче, групата вече е записала още две авторски на Недялко и две автентични български народни песни в аранжимент на четиримата музиканти, които също ще чуем на концертите. Интересна за слушателите в интернет се оказва и пиесата  "Tima"s eleven" или 11-ка за Тима - копаница, посветена на съпругата на Недялко народната певица Стоименка Недялкова.

Стоян Янкулов-Стунджи

Четиримата музиканти не за първи път свирят заедно, музикалната им кариера ги е събирала на много общи сцени и проекти през годините.

Китаристът Петър Миланов е познат на публиката от дуета му с гъдуларката Христина Белева, с която издадоха два диска с фолклорна и етно-джаз музика ("На фокус", 2011 г. и "Нека ти разкажа", 2014 г.) и многобройните им концерти и участия. През 2002 г. става част от ДФА "Филип Кутев", където попада под влиянието на знаменития български композитор Георги Андреев, което бележи осезаемо по-нататъшното му музикалното развитие.

Наред с това, Петър Миланов е част и от музикантския състав на представленията на Камен Донев: "Сватбите", "Народното творчество", "Оркестърчи" и др. Има издаден албум с негови аранжименти и с певицата Дарина Златкова ("Just Feel", 2017 г.), записва и участва в концерти с народната певица Ваня Вълкова. Сред най-скорошните проекти, към които Петър Миланов се присъединява, са последният албум на "Мистерията на българските гласове" с композитор Петър Дундаков, с участието на вокалистката на Dead Can Dance Лиза Джерард.

Владимир Кърпаров, саксофон

Владимир Кърпаров е българси саксофонист, който от много ранна възраст проявява уникален талант и печели многобройни награди, включително и тази за "Най-добър млад джаз изпълнител на годината" на фондация Сорос България още през 96-та година. От 2002 г. Кърпаров живее в Берлин, където завършва музикалната консерватория «Ханс Айслер». Владко Кърпаров свири от много години със Стоян Янкулов - Стунджи в джаз групата ZONE C, както и в етно и фолклорни групи. Преди 5-6 години известното белгийско етно джаз трио Aka Moon кани Стоян Янкулов, Недялко Недялков, Тима и Владко Кърпаров в нов проект наречен Aka Balkan Moon - базиран на българския фолклор, на българските неравноделни ритми. Така заедно музикантите са канени за участие в редица европейски страни.

Стоян Янкулов е български перкусионист, награждаван многократно за големия му принос в популяризирането на българската фолклорна и джаз музика извън пределите на България. Носител на златна статуетка за изключителен принос в областта на изкуството и представянето на българската култура по света.

Янкулов свири в рок, поп, джаз, уърлд и фолклор стилове, той разчупва и разширява традиционния начин на свирене на барабани, тъпан, перкусия, като прилага нови техники и нестандартни музикални идеи. Съчетавайки автентичния фолклор с нови изразни средства при ударните инструменти, Стоян Янкулов разкрива неограниченото разнообразие и емоционалната наситеност на уникалната българска култура.

Недялко Недялков е част от Оркестъра  на националното радио, преподава кавал и балканска музика в различни форуми в чужбина, от години е канен да концертира с известният каталунски цигулар (виола да гамба), композитор и диригент Жорди Савал, който основно е признат с репертоара си от средновековна и барокова музика.

Билети за концертите могат да се купят на касите на залите или в мрежата на Eventim.bg.  Концертът в Хасково е с вход свободен.  

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Несебър ще отбележи своя празник с програма от визуални спектакли и концерти

Финал на празника на 15 август ще постави впечатляващ музикално-пиротехнически спектакъл, който ще озари целия залив

"Фрагменти от едно пътуване" на Георги Щърбев

Изложбата е от 9.08 до 29.08.2022 г. в Галерия "Неси"

Проектът "Пеещи артисти" започва поредица от концерти през септември

В концертите спектакли участват: Маргарита Хранова, Дарин Ангелов, Койна Русева, братя Аргирови, Орлин Горанов, Весела Делчева, Мая Бежанска, Симеон Владов, Красимир Гюлмезов, Милена Маркова, Даниел Цочев, Катерина Евро, Добрин Досев, Герасим Георгиев-Геро, Александър Кадиев, Стефания Колева, Орлин Павлов, Мариана Попова, Людмила Сланева, Гергана Стоянова, Николай Урумов

Внучката на Елисавета Багряна открива женски клуб на културата "Оранта"

Откриването е посветено на творчеството на Елисавета Багряна в превод на украински език от Анна Багряна. Целта на клуба е интегрирането на украинските жени, бягащи от войната и намерили убежище в София

Тенори от цял свят се надпреварват в конкурса "Гласът на Камен" в Пловдив

Конкурсът е създаден с мисията да продължи живота на идеите и разбирането на Камен Чанев за същността на оперното изкуство

"Варненско лято" си остава най-добрият джаз фестивал в България, смята Владимир Гаджев

Един от големите успехи на организатора Анатолий Вапиров, според Гаджев, е, че е успял да установи връзка с Културния център на Италия у нас и за първи път от 20 години има участие на италианци на българската джаз сцена.