Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Французойката Шарлот Макле свири тази вечер в Къщата на София

КОНЦЕРТИ "МОТИВ"

Французойката Шарлот Макле свири тази вечер в Къщата на София

"Мотив: Шедьовър" е първият за 2018-а година концерт от цикъла с участието на Елица Богданова - виола, Стефан Хаджиев - виолончело и Венета Нейнска - пиано

Шарлот Макле, цигулка/Сн. МОДО

Мотив: Шедьовър е част от известния, вече 3 годишен, цикъл за камерна музика МОТИВ, който тази година стартира с нова артистична концепция.

Събитието в "Къщата на София" е третият от шестте камерни концерта от цикъла "Мотив" 2018. Всеки месец българската публика ще има щастието да преживее по едно събитие с изпълнители, наградени от престижни европейски и световна конкурси, които концертират на легендарни световни сцени.

Неподражаемите по рода си камерни вечери ще дадат нов облик на музикалната сцена - изпълнителите ще представят изкуството си пред камината, в артистичната среда на елитната галерия "Къщата на София", в непосредствено общуване с публиката по особено емоционален начин. Местата в залата ще бъдат не повече от 50, а организаторите ще допълнят специалната атмосфера на вечерта с комплимент за всеки гост.

Още

Виртуозната френска цигуларка Шарлот Макле: Аз съм като Хайдн, Бах и AC/DC

Виртуозната френска цигуларка Шарлот Макле: Аз съм като Хайдн, Бах и AC/DC

Програма за Мотив: Шедьовър, 4.01.2018:

Изпълнители

Шарлот Макле, цигулка | Елица Богданова, виола

Стефан Хаджиев, виолончело | Венета Нейнска, пиано

Шарлот Макле, цигулка (Франция)/Сн. МОДО

Стефан Хаджиев, виолончело/Сн. МОДО

Венета Нейнска, пиано/Сн. МОДО

Програма

Хендел-Халворсен - Пасакалия

Кодай - Дуо за цигулка и виолончело

Шуман - Клавирен квартет, оп. 47

Любопитно

Норвежкият композитор Йохан Халворсен публикува своята Пасакалия през 1894г. Произведението е базирано върху последната част от сюитата в сол минор на немския бароков майстор Георг Фридрих Хендел и впечатлява с високото ниво на виртуозност, което се изисква от неговите изпълнители.

Унгарският композитор Золтан Кодай пише своето дуо за цигулка и виолончело по време на Първата световна война, но произведението не е изпълнено публично цели десет години преди премиерата му в Залцбург през 1924г. Трите му части са изпълнени с мотиви от унгарски народни песни и представляват своеобразен разговор между двата инструмента.

Характерно за Роберт Шуман е обсесивното концентриране върху конкретен жанр в музиката, която композира. Така в неговата "Година на камерната музика", композиторът създавава прочутия си Клавирен квинтет, три струнни квартета, както и Клавирния квартет от опус 47. В творчеството си до този момент, музикантът никога не е писал камерни произведения, с изключение на един ранен младежки опит.

Шарлот Макле, цигулка/Сн. МОДО

За Шарлот Макле:

Шарлот Макле описва себе си като "артист който не вярва в етикетите". През 2009 създадава Camerata Alma Viva, ансамбъл за 16 струнни инструмента. Групата свързва различни артистични форми, работи с импровизация, рисуване, поезия, танц, жонгльорство и др. Също така е член на Isidore Ducasse Trio и свири в дует с българския челист Стефан Хаджиев. В свободното си време практикуваа и преподаваа кигонг и медитация.

За Стефан Хаджиев:

Стефан Хаджиев се отличава като разностранен и иновативен артист на международната концертна сцена като винаги е отивал отвъд общоприетите и стандартни дефиниции за музициране.

Сред последните му ангажименти са високо оцененото изпълнение на Втория концерт от Д. Шостакович с Държавния оркестър на Касел (Германия) и диригента Йоел Гамзу, както и световната премиера на Концерта за виолончело от Михаел-Грегор Шол. Също така, Стефан участва като гост на квартет "Липкинд" за запис и концерти в Тонхале Цюрих с шубертовия Струнен квинтет, оп. 163. Той се присъединява към българския музикален продуцент Георги Атанасов - Минстрел в процеса по създването на авторската музика и звуци за експерименталната танцово-театрална пиеса "Йон" в Червената къща, София. "Йон" се превръща в една от най-интересните пиеси през изминалия театрален сезон в София, получавайки високо-позитивни рецензии и абсолютно заслужената номинация за наградата "Икар". В допълнение, Стефан е и член на Международния малеров оркестър - група от музиканти, обединена на проектен принцип и формирана от Йоел Гамзу, която цели да търси нови формати за изпълнение на класическа музика.

През 2018г. Стефан ще изпълни Концерта за виолончело от Елгар в турне с Филхармонията на Щутгарт, ще осъществи нови записи с пианистката Венета Нейнска, както и други турнета с неговата нова група "Wooden Elephant".

Билети за концерта Мотив: Шедьовър се продават в мрежата на eventim.bg.

Коментирай 0

1/1

Шарлот Макле, цигулка/Сн. МОДО

Шарлот Макле, цигулка (Франция)/Сн. МОДО

Венета Нейнска, пиано/Сн. МОДО

Стефан Хаджиев, виолончело/Сн. МОДО

Шарлот Макле, цигулка/Сн. МОДО

Календар

Препоръчваме ви

Романтични и забавни мюзикъли гледаме в кино "Люмиер Лидл" в месеца на любовта

Фестивалът "Ах, този мюзикъл" ви предлага кинопътуване с хитови заглавия и от последното десетилетие

40 години по-късно: "Блус Брадърс" продължава да радва почитателите на соул музиката

Филмът на Джон Ландис събира на едно място Джеймс Браун, Арета Франклин, Рей Чарлс, както и джаз легендата Каб Калоуей

40 творби за 40-годишнината на пловдивски художник

Кирил Иванов е живописец и иконописец, в самостоятелната си изложба се представя с маслени платна

Фестивалът Намереното поколение, трибют на Адриано Челентано и още интересни спектакли в НДК тази седмица

Impressio представя събитията в Двореца на културата за периода: 20 - 26 януари

Режисьорската постановка "Омайна нощ" на Велко Кънев се прощава с публиката

Последно представление - на 1 февруари 2020-а в театър "Сълза и смях"

"Човека преди всичко" - 125 години от рождението на Гео Милев

Богата документалната изложба в Столична библиотека представя част от книжовното наследство на българския поет, преводач, литературен и театрален критик, режисьор, издател, публицист и журналист