Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Емоционална стихия от Испания завладява Концерти на възглавници и "Мотив"

СТОЛИЧЕН МУЗИКАЛЕН АФИШ

Емоционална стихия от Испания завладява Концерти на възглавници и "Мотив"

Брилянтните испански музиканти от Academia de los Afectos ще разчувстват софийската публика в поредица от концерти

Los Afectos, Испания (Снимка.: МОДО)

Испанският дървен духов квартет Academia de los Afectos е един от акцентите в сезон 2018/2019 на Концерти "Мотив" и Концерти на възглавници. Четиримата артисти живеят и работят в Холандия, където са сред най-търсените специалисти в ранната музика, но всички те са родом от Канарските острови и с гордост ще представят музика от изключително популярния канарски композитор Теобалдо Пауър.

Хуго Родригес Артеага (фагот), Испания (Снимка.: МОДО)

Гостуването на забележителните Пабло Соса дел Росарио (флейта), Алехандро Фариня Мартин (кларинет), Хуго Родригес Артеага (фагот) и Рикардо Родригес Гарсия (валдхорна) се осъществява със съдействието на Институт "Сервантес" в София.

Рикардо Родригес Гарсия (валдхорна) , Испания (Снимка.: МОДО)

Квартетът ще направи дебюта си пред българска публика в рамките на Пролетен испански концерт на възглавници в неделя, 10 март 2019 г. от 11:00 и 17:00 часа в залата на Съюза на архитектите на столичната ул. "Кракра" №11. Два дни по-късно, Academia de los Afectos ще изнесат рецитал в рамките на камерния цикъл концерти "Мотив" под наслов Мотив: Los Afectos. Концертът ще се проведе в Експо Баня София (бул. "Княгиня Мария Луиза" №16 на 12 март 2019г. от 19:30 часа. 

Алехандро Фариня Мартин (кларинет), Испания (Снимка.: МОДО)

Освен музиката на мелодичния канарски композитор Теобалдо Пауър, дървеният духов квинтет Academia de los Afectos ще изпълни класически произведения, подбрани според аудиторията на двата концерта като в програмата също ще присъстват творби от Южен Валкиер, Каспар Кумер и Джоакино Росини.

Артистите

Academia de los Afectos е създадена благодарение на споделените общи интереси между колеги от Консерваторията в Хага през 2014г. Младите музиканти имат необходимия ентусиазъм да създадат ансамбъл за ранна музика, чиято цел е да изрази и предаде емоциите на публиката. Ансамбълът със старинни инструменти отправя покана за среща и удоволствие от историческото пресъздаване на осемнадесети и деветнадесети век. Интересът към възстановяването на този репертоар и страстта към музиката характеризират ансамбъла и го превръщат в специална възможност за обикване на тази музика. Музикантите са били наставлявани от множество важни експерти по ранна музика като Ерик Хоприч, Дона Агрел, Уилбърт Хейзълзет, Кейт Кларк и Франк де Бруин. Съставът е участвал на различни фестивали, като "Бахов фестивал в Пуерто де ла Круз" (Тенерифе, Испания) и Ciclo de Jóvenes Intérpretes "(Гран Канария, Испания). Също така, те са концертирали из цяла Холандия. Academia de los Afectos е селектиран за "Fabulous Fringe Ensemble", а сред другите им предстоящи планове са участие в следващите Фестивали за ранна музика в Утрехт и в Брюж. Всички членове на ансамбъла, без изключение, работят с най-забележителните ансамбли, активни на сцената на европейската ранна музика.

Пабло Соса дел Росарио (флейта), Испания (Снимка.: МОДО)

В състава на Academia de los Afectos си партнират четирима талантливи музиканти, които неведнъж са впечатлявали публиката със своя мек и красив звук. Лидерът на квартета - флейтистът Пабло Соса, който за втори път гостува на Концерти на възглавници, има многобройни награди на международни конкурси в Англия, Франция, Италия и много други. Първоначално започва да учи в Тенерифе, а по-късно в Мадрид и Барселона. Специализира барокова и класическа флейта в Холандия.

Благородната валдхорна също е част от квартета. Тя ще бъде представена от валдхорниста Рикардо Родригес, който винаги е искал да стане музикант. Избира своя инструмент след кратко колебание между него и тромпета.

Кларинетистът Алехандро Фариня е бил запленен от инструмента си още четиригодишен, тъй като леля му е свирила на кларинет. Също като своите колеги, и той е започнал образованието си в Испания, а след това посещава различни специализации и майсторски класове в други държави.

Фаготът ще бъде представен от Хуго Родригес, който като дете е искал да стане лекар. По-късно избира своя инструмент и той става негова съдба. Освен камерна музика, Хуго свири и в много оркестри като Капела Краковиенсис, Галицки симфоничен оркестър, Оркестър на академията в Кьолн и други.

Концерт на възглавници - за малки и големи

"Концерти на възглавници" са проект на "Модо България" и са оценени от публиката като най-престижния и успешен цикъл от класически концерти за деца в България. Те са първите семейни камерни концерти в страната ни, носители на наградата на Българско Национално Радио и предаването "Allegro Vivace" за Проект на годината, както и на приза "Златна игла", връчван от Classic FM радио.

На Пролетен Испански Концерт на възглавници са подготвени са награди за най-добър диригент сред децата, както и традиционния приз за най-послушен родител. Наградите са осигурени от партньори и приятели на Концерти на възглавници.

Традиционната Работилница започва един час преди всеки Карнавал на възглавници. В нея всички деца ще могат да изработят и декорират животни от хартия. Участието в нея, както винаги, е безплатно. След всеки концерт малките зрители ще могат да разгледат и проучат духовите инструменти, както и да се снимат с изпълнителите.

Билети за събитието се предлагат на място преди всеки концерт при наличие на свободни места, както и онлайн на www.pillows.bg.

Концерти "Мотив" - Камерна арт концепция

Мотив: Los Afectos е част от известния, вече 4-годишен, цикъл за камерна музика МОТИВ, който тази година представя изключително амбициозна програма с артисти от Полша, Великобритания, САЩ, България, Латвия, Узбекистан, Испания и Франция.

Камерен цикъл МОТИВ - всеки месец българската публика има щастието да преживее по едно събитие с изпълнители, наградени от престижни европейски и световна конкурси, които концертират на легендарни световни сцени.

Неподражаемите по рода си камерни вечери дават нов облик на музикалната сцена - изпълнителите представят изкуството си в интимна и елегантна атмосфера, в артистичната среда на домът на легендарния български бас Борис Христов, в непосредствено общуване с публиката по особено емоционален начин.

Местата в залата са ограничени, а организаторите допълват специалната атмосфера на вечерта с комплимент за всеки гост.

Билети: motifconcerts.info, онлайн и на касите на Eventim в страната, преди събитието в Експо Баня София на бул. "Княгина Мария Луиза" №16.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Кастор. Портрети на неизвестното" се завръща в "Топлоцентрала" на 6 и 7 април

В първата вечер е предвидено представлението да бъде последвано от дебат на тема "Утопиите и антиутопиите за човешкото бъдеще"

"Два Дома": уникален арменски танцов спектакъл в София

Събитието и на 29 април 2023 г. от 18:30 ч. в ДК Искър /парк Дружба/. Концерт-спектакълът е под егидата на Н. Пр. Г-н Армен Едигарян, извънреден и пълномощен посланик на Република Армения в България

Бляскав юбилей ще отпразнува Биг бендът на националното радио

На този празник - 80-годишния юбилей на Янко Миладинов - Биг бендът ще посвети един от най-обичаните си проекти "Биг бенд джаз академия", даващ път на млади и изявени музиканти и певци на сцената

Наградите ИКАР 2023 ще бъдат връчени в Свeтовния ден на театъра 27 март

Събитието по традиция ще се проведе в Народен театър "Иван Вазов"

"Вкусът на Африка" завладява Столичната библиотека в концептуален концерт на 22 март

Фокусът на второто мултикултурно събитие от "Заслушай се" са новите светове, които разкриват книгите и музиката

"Полет отвътре": Български музиканти свирят в памет на Румен Тосков и Васил Пармаков

Събитието е на 23 март в Софийската градска художествена галерия