Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Джаз саксофонистът Томи Смит пристига за концерт с Биг Бенда на БНР

КЛАСИЧЕСКА МУЗИКА

Джаз саксофонистът Томи Смит пристига за концерт с Биг Бенда на БНР

“Yes and no”, под палката на Антони Дончев е на 11 май от 19:30 ч. в Първо студио на Българското национално радио

Томи Смит, саксофон (Шотландия)/Сн. БНР

На 11 май в Първо студио на БНР от 19:30 часа, изключителният саксофонист Томи Смит ще бъде солист на Биг Бенда на БНР. Заглавието на концерта "Yes and no" е препратка към една от пиесите написана от Уейн Шортър, която музикантите ще изпълнят.

В програмата включва и авторска музика от Томи Смит, както и композиции от легендарни джаз музиканти като Джон Колтрейн и Маркус Милър. За пореден път Биг Бендът на БНР ще поднесе на публиката един концерт с гарантиран висок професионализъм и стил.

Томи Смит е един от най-авторитетните и водещи джаз саксофонисти в Европа в момента. Той е ръководител на Шотландския национален джаз оркестър, както и на неговия Младежки джаз оркестър. Редом с кариерата си на изпълнител, той е амбициозен композитор, преподавател и ръководител в джаз отдела на Шотландската кралска консерватория.

Досега Томи Смит е издал двадесет и седем соло албума за Blue Note, Linn, както и за неговият собствен лейбъл Spartacus Records. През своя музикален път, Смит изгражда уважението и приятелството на много именити джаз музиканти като Гари Бъртън, Чик Кариа, Джак ДеЖонет, Джон Скофийлд , с които реализира редица проекти и заедно създават джаз музика на високо, професионално ниво.

Смит е носител на три Британски Джаз награди (1989, 1996 и 2002), Наградата на BBC "Heart of Jazz" (2008), Шотландската "Jazz Expo Award" (2009), "Lord Provost Music Award" (Шотландия) и още редица престижни награди от международни конкурси за джаз музика.

Биг Бенд на БНР, с диригент Антони Дончев/Сн. БНР

Биг Бендът на БНР работи непрекъснато с големи имена от българската и световната джаз сцена. От 2006 на чело на бенда е пианистът и композитор Антони Дончев. Той повежда оркестъра по пътя на съвременната музика и тенденциите на новото време.

На сцената редом с Биг Бенда застават български и световни джаз музиканти като Христо Йоцов, Симеон Щерев, Стоян Янкулов-Стунджи, Джо Ловано, Том Харел, Кърт Елинг, Кристиян Елзесер и много други. Диригентът винаги успява да изненада своята публика с уникална програма, а за концерта с Томи Смит, Дончев ще застане и пред пианото. 

Билети на касата на Рекламно-информационен център на БНР, бул. Драган Цанков №4, в мрежата на eventim.bg и ticketsbg.com.

* Вход свободен за ученици от музикалните училища и НМА "Панчо Владигеров" и АМТИИ Пловдив срещу ученическа или студентска карта!

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Фестивалът за улични изкуства 6Fеst с лятна програма от куклен и импровизационен театър и карнавал в Пловдив

Специален акцент в лятната програма са двата карнавални парада, създадени по идея на самия фестивал

Броени часове до вълшебния концерт на Джейкъб Колиър с "Мистерията на българските гласове"

Спонтанни импровизации и "магични моменти" за публиката готви феноменалният музикант, а специално за събитието на 11 юли в Зала 1 на НДК пристига и американската танцьорка Дженифър Роуз

Варна посреща 15-тото издание на "Алея на книгата" през август

Програмата включва срещи с автори, представяния на нови заглавия и много събития за малки и големи любители на книгите

"Остров на музиката" започва с концерт на група "Фактор"

Събитието е на 16 юли, на лятната естрада в Борисова градина

"Духът на поета" - 200 пъти на сцената на Народния театър

Спектакълът представя драматична историческа мистификация, едновременно за миналото и настоящето, която ни отвежда в София през ужким 1892 г. и ни показва как някогашните борци за свобода се превръщат в диктатори

АРТИХАРМОНИЯ Family гостува с концерт в Плевен

Разнообразната програмата, която музикантите ще изпълнят включва произведения на Телеман, Виотан, Крайслер, Сарасате, Лало, Рахманинов и Шостакович в соло, дуо и трио формации