Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Двама концертмайстори - солисти на Оркестъра на Класик ФМ радио за откриването на новия сезон

СЕЗОН 2017/18

Двама концертмайстори - солисти на Оркестъра на Класик ФМ радио за откриването на новия сезон

Възстановената след травма на ръката Мила Георгиева и концертмайсторът на Баварския радиооркестър Радослав Шулц ще свирят заедно на 25 октомври

Двама изявени концертмайстори ще бъдат солисти на Оркестъра на Класик ФМ радио в началото на новия сезон. На 25 октомври от 19:30 ч. в столичната зала "България" ще свири чаровната Мила Георгиева, която вече се възстанови напълно след травма на ръката. Тя ще се изяви след 2-годишно отсъствие от българската концертна сцена. През този период тя стана майка за трети път, а през май т.г. се наложи да отмени концерта си в Европейски музикален фестивал след счупване на китката. Заедно с Мила Георгиева в концерта ще участва Радослав Шулц - цигулар, диригент и дългогодишен концертмайстор на Симфоничния оркестър на Баварското радио.

Оркестър на Класик ФМ радио

Събитието е част от поредицата "Концертмайсторите", организирана от "Кантус Фирмус", а билетите ще бъдат в продажба от утре - 1 септември на касата на агенцията в зала "България", както и онлайн на сайта: www.ticketsbg.com Проектът "Концертмайсторите" е финансиран от Програма "Култура" на Столичната община за 2017 г.

Програмата на концерта представя виртуозни творби за една и две цигулки с оркестър, както и оркестрова музика. Двамата цигулари ще покажат майсторство в Концерт за две цигулки от Йохан Себастиан Бах, който принадлежи към най-красивите барокови творби, а също и във виртуозната пиеса за два цигулки "Навара" от Пабло Сарасате (позната също като "Хота Навара"). Мила Георгиева ще се изяви самостоятелно с още една творба на Сарасате - популярните "Цигански напеви".

Специален акцент в концерта е присъствието на българска пиеса - "Дяволската цигулка" за цигулка и оркестър от Радослав Лазаров, в която ще солира Радослав Шулц. Във втората част на концерта Оркестърът на Класик ФМ радио ще свири музика на Моцарт под диригентството на Шулц - забележителната Симфония №41, последната от симфоничните композиции на австрийския гений.

Радослав Шулц, концертмайстор на Симфоничния оркестър на Баварското радио

Радослав Шулц е известен като един от водещите концертмайстори в Европа. Роден в Полша, той получава първите си уроци по цигулка на 8-годишна възраст от своята майка.

Печели награди на редица международни конкурси по цигулка, а през 1999 г.е назначен от Лорин Маазел за първи концертмайстор на Симфоничния оркестър на Баварското радио. Работата с музиканти като Карлос Клайбер, Марис Янсонс и Рикардо Мути вдъхновява Шулц да се насочи и към дирижирането. През 2002 година Сър Колин Дейвис го препоръчва за престижната Виенска музикална академия, където Шулц учи в класа по дирижиране на Леополд Хагер.

В момента Радослав Шулц е артистичен директор на Камерния оркестър на Баварското радио и на ансамбъла Camerata Europeana в Щутгарт. В работата си с този оркестър Шулц неколкократно е изпълнявал музика от българския композитор Радослав Лазаров.

Мила Георгиева, цигулка

Мила Георгиева започва да свири на цигулка още на 4-годишна възраст. Първите й изяви на сцената са осъществени с ансамбъл «Софийски солисти» и големия български цигулар Минчо Минчев, с когото Мила свири в дует. На 14 години заминава за Ню Йорк, където учи в Джулиард Скул, а по-късно се премества в Гилдхол скул - Лондон.

През 2002 г. Мила Георгиева става най-младият концертмайстор на Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт. Активната й кариера на солист е свързана с престижни европейски оркестри като Гевандхаус оркестър - Лайпциг, Бамбергския симфоничен оркестър, Цюрихския камерен оркестър и др. През последните години тя е редовен солист на Оркестъра на Класик ФМ радио. Цигуларката е майка на три деца и живее със семейството си в Лондон.

Цикъл "Концертмайсторите"

"Концертмайсторите" се провежда от 2002 година. През годините в него са участвали водещи световни звезди на класическата музика: Найджъл Кенеди, Пинкас Цукерман, Максим Венгеров, Шломо Минц, Ричард Клайдерман, Пепе Ромеро и др. След едногодишно прекъсване през 2011 г., цикълът бе възобновен благодарение на подкрепата на Столичната програма "Култура". През последните години в цикъла се изявиха цигуларите Елин Колев, Веско Пантелеев - Ешкенази и Светлин Русев и др. Програмите "Българска класика" и "Млади таланти" от цикъла "Концертмайсторите" 2014 бяха представени с голям успех на престижния музикален фестивал "Европейски дни на културата" във Франкфурт на Майн (Германия).  

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Мобилна лаборатория ще работи преди всяко представление в Софийската опера и балет

Необходимо е посетителите, които ще се възползват от услугата на мобилната лаборатория, да дойдат половин час по-рано

"Февруари" на Камен Калев тръгва по кината от 5 ноември

"Желанието ми беше да направя филм, който се преживява през сетивата", казва режисьорът

Огледалните жени на Лили Кючукова в Галерия "Анел"

Изложбата е отворена от 27 октомври до 20 ноември

В "Хофманови разкази" приветстваме маестро Павел Балев

Той е постоянен гост диригент на Варненската опера и носител на Наградата "Академик Марин Големинов" 2021

Нов шанс за почитателите на Васко Абаджиев - легенда в българската и европейската музика на ХХ век

"Класик Арт" представят: Световни премиери на струнни квартети от Васко Абаджиев на 16 октомври в Камерна зала "България"