Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Двама концертмайстори - солисти на Оркестъра на Класик ФМ радио за откриването на новия сезон

СЕЗОН 2017/18

Двама концертмайстори - солисти на Оркестъра на Класик ФМ радио за откриването на новия сезон

Възстановената след травма на ръката Мила Георгиева и концертмайсторът на Баварския радиооркестър Радослав Шулц ще свирят заедно на 25 октомври

Двама изявени концертмайстори ще бъдат солисти на Оркестъра на Класик ФМ радио в началото на новия сезон. На 25 октомври от 19:30 ч. в столичната зала "България" ще свири чаровната Мила Георгиева, която вече се възстанови напълно след травма на ръката. Тя ще се изяви след 2-годишно отсъствие от българската концертна сцена. През този период тя стана майка за трети път, а през май т.г. се наложи да отмени концерта си в Европейски музикален фестивал след счупване на китката. Заедно с Мила Георгиева в концерта ще участва Радослав Шулц - цигулар, диригент и дългогодишен концертмайстор на Симфоничния оркестър на Баварското радио.

Оркестър на Класик ФМ радио

Събитието е част от поредицата "Концертмайсторите", организирана от "Кантус Фирмус", а билетите ще бъдат в продажба от утре - 1 септември на касата на агенцията в зала "България", както и онлайн на сайта: www.ticketsbg.com Проектът "Концертмайсторите" е финансиран от Програма "Култура" на Столичната община за 2017 г.

Програмата на концерта представя виртуозни творби за една и две цигулки с оркестър, както и оркестрова музика. Двамата цигулари ще покажат майсторство в Концерт за две цигулки от Йохан Себастиан Бах, който принадлежи към най-красивите барокови творби, а също и във виртуозната пиеса за два цигулки "Навара" от Пабло Сарасате (позната също като "Хота Навара"). Мила Георгиева ще се изяви самостоятелно с още една творба на Сарасате - популярните "Цигански напеви".

Специален акцент в концерта е присъствието на българска пиеса - "Дяволската цигулка" за цигулка и оркестър от Радослав Лазаров, в която ще солира Радослав Шулц. Във втората част на концерта Оркестърът на Класик ФМ радио ще свири музика на Моцарт под диригентството на Шулц - забележителната Симфония №41, последната от симфоничните композиции на австрийския гений.

Радослав Шулц, концертмайстор на Симфоничния оркестър на Баварското радио

Радослав Шулц е известен като един от водещите концертмайстори в Европа. Роден в Полша, той получава първите си уроци по цигулка на 8-годишна възраст от своята майка.

Печели награди на редица международни конкурси по цигулка, а през 1999 г.е назначен от Лорин Маазел за първи концертмайстор на Симфоничния оркестър на Баварското радио. Работата с музиканти като Карлос Клайбер, Марис Янсонс и Рикардо Мути вдъхновява Шулц да се насочи и към дирижирането. През 2002 година Сър Колин Дейвис го препоръчва за престижната Виенска музикална академия, където Шулц учи в класа по дирижиране на Леополд Хагер.

В момента Радослав Шулц е артистичен директор на Камерния оркестър на Баварското радио и на ансамбъла Camerata Europeana в Щутгарт. В работата си с този оркестър Шулц неколкократно е изпълнявал музика от българския композитор Радослав Лазаров.

Мила Георгиева, цигулка

Мила Георгиева започва да свири на цигулка още на 4-годишна възраст. Първите й изяви на сцената са осъществени с ансамбъл «Софийски солисти» и големия български цигулар Минчо Минчев, с когото Мила свири в дует. На 14 години заминава за Ню Йорк, където учи в Джулиард Скул, а по-късно се премества в Гилдхол скул - Лондон.

През 2002 г. Мила Георгиева става най-младият концертмайстор на Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт. Активната й кариера на солист е свързана с престижни европейски оркестри като Гевандхаус оркестър - Лайпциг, Бамбергския симфоничен оркестър, Цюрихския камерен оркестър и др. През последните години тя е редовен солист на Оркестъра на Класик ФМ радио. Цигуларката е майка на три деца и живее със семейството си в Лондон.

Цикъл "Концертмайсторите"

"Концертмайсторите" се провежда от 2002 година. През годините в него са участвали водещи световни звезди на класическата музика: Найджъл Кенеди, Пинкас Цукерман, Максим Венгеров, Шломо Минц, Ричард Клайдерман, Пепе Ромеро и др. След едногодишно прекъсване през 2011 г., цикълът бе възобновен благодарение на подкрепата на Столичната програма "Култура". През последните години в цикъла се изявиха цигуларите Елин Колев, Веско Пантелеев - Ешкенази и Светлин Русев и др. Програмите "Българска класика" и "Млади таланти" от цикъла "Концертмайсторите" 2014 бяха представени с голям успех на престижния музикален фестивал "Европейски дни на културата" във Франкфурт на Майн (Германия).  

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Иван Ташков (Балзак) открива изложба с пейзажи от родния край в галерия "Ромфея"

Ще бъде открита на 5 декември 2022 г., понеделник, в 18.00 часа в пространството на галерия "Ромфея" на бул. Марица" № 83, Пловдив

БНР организира кампанията "Българските посланици на културата"

Смисълът на кампанията е да допринесе за запазването на българската културна идентичност и да представи творческия гений пред сънародниците ни в България и по света

Документалният филм "Подслон" - един eмоционален поглед върху бежанската драма

Филмът на Ралица Димитрова и Пламен Герасимов - с премиера на 28-и ноември в галерия "Прегърни ме"

"Мистериите на Алис. Вълшебната гора" - влезте в една приказка от Вели Константинова на 20 декември

Издателство "Библиотека България" и "Gramophone Life&Event Club" представят от 19:00, ул. "Будапеща" 6 Вход свободен!

Изложба на Емануела Ковач и Васил Колев - Vassilio в Музей-галерия "Анел"

Може да се види от 24 ноември 2022 до 10 декември 2022

Диригентът на Симфоничния оркестър на Словашкото радио Костантин Илиевски дирижира българските Радиосимфоници на 25 ноември

Симфоничният оркестър на БНР ще представи в зала "България" Симфония №5 на Густав Малер - една от великите симфонии на композитора