Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

205 анимационни филма са в програмата на "Златен кукер"

СИНЕРГИЯ НА ИЗКУСТВАТА

205 анимационни филма са в програмата на "Златен кукер"

Очакват се именити гости от цял свят

В програмата на 8-ия Международен фестивал на анимационния филм "Златен кукер - София" са 205 заглавия, избрани между 1117 от 87 страни, 13 майсторски класа, изложба, дискусии.

Това съобщава Надежда Славова, директор на фестивала, който ще се състои от 1 до 7 май под мотото "Синергия на изкуствата".

Прожекциите са в "Сити Марк арт център" (бившето кино "Левски"), а майсторските класове и изложбата - в Приложния факултет на Националната художествена академия - НХА (на "Цариградско шосе", на гърба на зала "Универсиада").

Входът е безплатен.

Родните заглавия в афиша са 25, ще бъдат представени и над 220 български аниматори, които организаторите подкрепят и са обединили в Българската асоциация на независимите художници и аниматори "Пройко Пройков".

За повече информация посетете сайта на фестивала и програмата по дни и часове: ТУК

Изложбата "Анимацията е вълшебство!" в НХА - с произведения на едни от най-талантливите млади аниматори, бе открита на 1 май.

Денят на децата - с прожекции на анимационни филми, конкурс за рисунка на анимационен герой и награди, е на 6 май от 11.00 ч. в "Сити Марк арт център".

В рамките на Фестивала Йоанна Викторова-Drawly също ще има майстроски клас

На "Златен кукер" ще има и разговори за проблемите пред българските аниматори и невероятните им постижения по света. Очакват се именити гости от цял свят, между които филмовата критичка Нанси Диней Фелпс, автор на прекрасни статии за фестивала в най-известното издание за анимация - АWN.

Карнавални шествия пред "Сити Марк арт център" от 19.00 ч., последвани от церемонии в залата, са "рамката" на фестивала - на откриването и на финала - на 6 май, когато ще бъдат връчени голямата награда "Златен кукер" и останалите отличия.

Фестивалът отново е в Културния календар на София. Осъществява се с подкрепата на Националния филмов център, Столичната община, БНТ, БНР, Националния фонд "Култура" и спонсори.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Хитовият мюзикъл "Парижката Света Богородица" за първи път на сцената на зала 1 на НДК на 26 май

Потопени в атмосферата на Париж от края на XV век зрителите на спектакъла ще се насладят на изключителната музика, хореография и актьорска игра

БНР споделя българската музика с украинските деца

Те ще бъдат гости на концертите с фолклорна, детска и класическа музика на съставите на националното радио

"Ефектът Галатея": Тялото е терен за метаморфози, експерименти, култове, желания…

С нов премиерен състав солисти балет "Арабеск" ви кани 19 май 2022 г. на сцената на Музикалния театър на най-новия си спектакъл

Блестящият виртуоз Андрей Йоница - солист на Радиосимфониците

В програмата – Антонин Дворжак, Анатолий Лядов, Георги Андреев

Приключи Първият тур на Националния конкурс и академия за оркестър "Кантус Фирмус" 2022

Журито в състав Григор Паликаров, Атанас Кръстев и Людмил Ненчев класира за следващия етап от състезанието общо 25 млади музиканти