Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

2019-а започва със зимен оперетен концерт на възглавници

ЗА ДЕЦАТА

2019-а започва със зимен оперетен концерт на възглавници

Най-обичаните оперетни мелодии със солистите Александър Мутафчийски и Доротея Доротеева в първите дни на новата година

Снимка.: МОДО

Зимен Оперетен Концерт на възглавници ще бъде представен на 6 януари, неделя, 2019г. от 11:00 и 17:00 ч. в залата на Съюза на архитектите на столичната ул. "Кракра" №11. Безспорните любимци на публиката на Концерти на възглавници във вокалното изкуство Доротея Доротеева - сопран и Александър Мутафчийски - баритон ще извисят гласове, пресъздавайки най-популярните и любими оперетни арии и дуети, под виртуозния акомпанимент на пианистката Венета Нейнска. Тримата музиканти си партнират често в последните години, участвайки в множество различни концерти в страната и чужбина, а изпълненията им винаги предизвикват бурни аплодисменти и добро настроение сред почитателите им.

Венета Нейнска, Доротея Доротеева и Александър Мутафчийски (Снимка.: МОДО)

Артистите

Доротея Доротеева завършва НМУ "Л. Пипков" със специалност пиано, след което през 2003 завършва НМА "П. Владигеров" със специалност оперно пеене. От 2004 до 2008 година специализира в оперно студио в Грац, Австрия, където изпълнява партиите на графиня Алмавива в "Сватбата на Фигаро" , донна Анна в "Дон Жуан", Арминда в "Мнимата градинарка", първа дама във "Вълшебната флейта" на Моцарт. Паралелно с оперното студио учи в класа на професор Герхард Целер специалност "Песен и оратория". В периода 2009-2013 спечелва стипендии на фондация "Борис Христов" за специализация в академията "Санта Чечилия" и майсторски класове при Рената Ското, Анна Ванди и Мирела Паруто в Рим. Стипендиантка е на Райна Кабаиванска в Модена и София, както и на дружеството "Рихард Вагнер" в Трир, Германия. На сцената на Софийска опера в периода от 2010 до 2013 година участва в спектаклите: Мими в "Бохеми" от Пучини, Велгунде в "Рейнско злато" и "Залезът на боговете" от Вагнер.

Още

Коледен Брас концерт на възглавници за най-малките

Коледен Брас концерт на възглавници за най-малките

Александър Мутафчийски е роден е във Варна. Завършва Държавната Музикална Академия "Панчо Владигеров"- София през 1999г. със специалност "Оперно пеене", степен "Магистър", в класовете на проф. Лили Стефанова и проф. Павел Герджиков. В момента е докторант във вокалния факултет на Музикалната академия по музикално-сценична режисура. Лауреат и носител на Първа награда на Първия конкурс за млади оперетни и мюзикълни певци "Мими Балканска"- 1997г. От 1997г. е солист от трупата на Национален Музикален Театър "Стефан Македонски". Репертоарът му включва роли от класически оперети: Кайетан в "Циганска любов", Брисар в "Граф фон Люксембург" от Лехар; Коломан Жупан в "Графиня Марица", граф Бони в "Царицата на чардаша", Наполеон в "Баядерка" от Имре Калман; Папакода в "Една нощ във Венеция", граф Хомонай в "Цигански барон", Йозеф във "Виенска кръв", Блинд и Франк в "Прилепът"- от Йохан Щраус-син; Калхас и Менелай в "Хубавата елена" от Офенбах, Иван в "Българи от старо време" от Асен Карастоянов и други. Ярки негови постижения в мюзикъла са ролите на Барнаби в "Хелоу, Доли!" от Хърман; конферансието от "Кабаре" от Джон Кандер; Джери в "Някои го предпочитат горещо" от Жул Стайн; Джон от "Мис Сайгон" от Клод-Мишел Шонберг; Пилат и Ирод от "Исус Христос - суперзвезда", Че от "Евита", Манкъстрап от "Котки" от Андрю Лойд Уебър; Бебс от "Лелята на Чарли" от Фелцман; Еймъс от "Чикаго" и други. Едни от последните му сценични превъплащения на сцената на Музикалния театър са в мюзикълите "Моята прекрасна лейди" от Фредерик Лоу в ролята на Хенри Хигинс и "Любов и смърт в Мулен Руж" в ролята на Тулуз Лотрек. Удостоен е с наградите Кристална лира (2003, 2012) и Златно перо (2015). Има записи за Българската Национална Телевизия и Българското Национално Радио.

Още

Магьоснически концерт на възглавници с виртуозно дуо от Полша

Магьоснически концерт на възглавници с виртуозно дуо от Полша

Венета Нейнска получава бакалавърската си степен в класа на световноизвестния пианист Джон Пери в Южнокалифорнийския университет. В последствие учи с Джоун Хавил в Лондон в Училището за музика и театър "Гилдхол". Участва в майсторските класове на Имоджен Купър, Алексей Наседкин, Джером Лоуентал и Доминик Мерле. В различни конкурси Венета печели многобройни награди, между които: първа награда на Седмия конкурс за пианисти в Ларнака, Кипър; втора награда на конкурса "Кристъфър Дюк" в Уотфърд, първа награда за изпълнител на произведения на Бетовен в Храдец, Чехия; трета награда на конкурса "Александър Тансман" в Лодз, Полша. В момента Венета Нейнска е артистичен директор и вдъхновител на всички проекти на Модо България.

Концертите

Традиционната Работилница започва един час преди всеки Зимен Оперетен Концерт на възглавници. В нея всички деца ще могат да рисуват върху своя възглавница на зимна тематика. Участието в нея е безплатно, а децата могат да запазят нарисуваната възглавница като спомен от концерта. Както винаги, след всеки концерт малките почитатели на оперетното изкуство ще могат да се снимат с изпълнителите и да се докоснат до тях.

"Концерт на възглавници" е проект на "Модо България" и е оценен от публиката като най-престижния и успешен цикъл от класически концерти за деца в България. Това са първите семейни камерни концерти в страната ни, носители на наградата на Българско Национално Радио и предаването "Allegro Vivace" за Проект на годината, както и на приза "Златна игла", връчван от Classic FM радио.

Билети за събитието се предлагат на място преди всеки концерт при наличие на свободни места, в Музикална къща Music play на ул. Шандор Петьофи 55, както и онлайн на www.pillows.bg.

Поради големия интерес е препоръчително предварителното закупуване на билети. Клубните членове с абонамент посещават концертите безплатно.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Христо Йоцов представя най-новия си бендов проект

Програмата на концерта тази вечер е съставена изцяло от композиции на Йоцов, като най-старата е от 1982 г., а последната е писана през 2020 г.

Йорданка Христова с голям концерт в Античния театър

Певицата се завръща в Пловдив, за да празнува 60 години на сцената на 12 август

На 1-и май започва Националният фестивал на българското кино

Съюзът на българските филмови дейци ще покаже всички номинирани филми за наградите "Васил Гендов" 2024 с вход свободен до 16 май в "Дом на киното"

Кръстю Лафазанов и Емануела Шкодрева са "Семейство Едисън от 2-ро авеню"

Софийската премиера на спектакъла е на 26 и 30 април в Театър Азарян

От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР

Гост-диригент ще е Любомир Денев, солист е Марио Ангелов

Филмаутор организира вечер на режисьора Бинка Желязкова с прожекция на филма "Басейнът"

Кино вечерта е днес от 18.00 в Одеон в рамките на фестивала за българско класическо кино "24 през 2024"